Afoiantonopouloi.gr

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Κάγκελα αλουμινίου: Μοναδική επιλογή σιγουριάς και αισθητικής

E-mail Print PDF

Τα κάγκελα, είτε εξωτερικού είτε εσωτερικού χώρου, είναι μία απαραίτητη προσθήκη σε κάθε κατασκευή, η οποία πέραν των λειτουργικών λύσεων που καλείται να δώσει, ικανοποιεί την ανάγκη για μία ξεχωριστή και κομψή αισθητική. Την τελική επιλογή τους καθορίζει ένα σύνολο παραγόντων που ο τελικός καταναλωτής σταθμίζει πριν καταλήξει στην λύση που τον καλύπτει.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα κάγκελα, πρέπει να είναι ανθεκτικό, να αντέχει στις έντονες καιρικές συνθήκες και να διατηρεί την ζωντάνια του για πολύ καιρό. Ειδικά στα κάγκελα εξωτερικού χώρου, ένας από τους λόγους που επιλέγεται η τοποθέτησή τους είναι η αίσθηση της ασφάλειας και οριοθέτησης του χώρου της οικίας.

Το υλικό οφείλει να αποπνέει την παραπάνω ασφάλεια, δείχνοντας στιβαρό και δυνατό, αποθαρρύνοντας απρόβλεπτες επισκέψεις. Πέρα από αυτό, το υλικό πρέπει να "δένει" αισθητικά με τον χώρο στον οποίο τοποθετείται, άρα πρέπει να δίνει πολλές αισθητικές και σχεδιαστικές επιλογές. Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η ελάχιστη συντήρηση και η ευκολία στην τοποθέτηση, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τον τελικό καταναλωτή.

Η χρήση του αλουμινίου

Το αλουμίνιο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πλέον διαδεδομένα υλικά για την πλήρωση των παραπάνω αναγκών. Προσφέρει μεγάλη αντοχή στην διάβρωση, ποικιλία σχεδίων, εφαρμογών, χρωμάτων και γενικότερα αισθητικών επιλογών. Η τοποθέτηση δε των καγκέλων αλουμινίου είναι πολύ εύκολη, χάρη στην προσήλωση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο για την προσφορά καινοτόμων και απλών στην εφαρμογή λύσεων.

Το ελαφρύ μέταλλο δύναται να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους σε ένα κάγκελο και μπορεί να συνδυαστεί με ευκολία με άλλα υλικά για πρόσθετα οφέλη. Η ραγδαία εξάπλωσή του, έχει επίσης να κάνει και με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ελαφρύ υλικό που χρησιμοποιείται και "δουλεύεται" με άνεση από τους επαγγελματίες. Ειδικής μνείας χρήζει και η εγγενή αντίσταση στη διάβρωση, που το καθιστά ιδανική επιλογή για ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων και εφαρμογών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι περαιτέρω βελτίωσης των μοναδικών χαρακτηριστικών του αλουμινίου, ώστε αυτό να γίνει πιο δυνατό και ανθεκτικό ανάλογα με τις ανάγκες και εκάστοτε απαιτήσεις. Αν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τελικός χρήστης είναι η διάβρωση και το έντονα βεβαρημένο περιβάλλον, τότε τα κάγκελα αλουμινίου αποτελούν μονόδρομο. Η επιφανειακή επεξεργασία με την μέθοδο της ανοδίωσης (βαφή του μετάλλου), δημιουργεί μία φυσική προστατευτική επίστρωση που αποτρέπει την οξείδωση και συνακόλουθα την διάβρωση του μετάλλου για μια ζωή.

Σε επίπεδο αισθητικής, η βαφή του μετάλλου με την μέθοδο της ηλεκτροστατικής βαφής, μπορεί να δώσει ένα πολύ μεγάλο εύρος χρωματικών επιλογών, συνδυάζοντας άριστη αντοχή και ανθεκτικότητα με μοναδικής αισθητικής και ομορφιάς εξωτερική επιφάνεια, τόσο στην υφή όσο και στο χρώμα. Ο τελικός καταναλωτής έχει να διαλέξει με αυτόν τον τρόπο από ένα μεγάλο εύρος επιλογών και σχεδίων, που του δίνουν την δυνατότητα να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει σε ποιοτικό και αισθητικό επίπεδο.

Επίσης, σημαντικό χαρακτηριστικό των καγκέλων αλουμινίου είναι η πολύ μεγάλη ευκολία τοποθέτησής τους. Οι παραγωγοί των συστημάτων συνεχώς βελτιώνουν τις προτάσεις τους για μεγαλύτερη απλότητα κατά την τοποθέτηση. Ο αρθρωτός σχεδιασμός και η εύκολη συναρμολόγηση των επιμέρους μερών, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το χρόνο και το φόρτο κατά την τοποθέτηση.

Στους "πράσινους" καιρούς που διανύουμε, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το γεγονός ότι το αλουμίνιο είναι ένα ιδιαίτερα ανακυκλώσιμο υλικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται μέταλλο του μέλλοντος. Σε διάφορες μορφές, το αλουμίνιο βρίσκεται σε αφθονία στη Γη, καθώς αποτελεί το 8% του φλοιού της. Είναι ένα από τα πλέον ανακυκλώσιμα υλικά που γνωρίζει η ανθρώπινη επιστήμη, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι διατηρεί την αρχική του ποιότητα ανέπαφη σε κάθε ανακύκλωση. Η ζήτηση και η χρήση του αλουμινίου συνεχώς θα μεγαλώνει σε αρμονία με τις ανάγκες για όλο και λιγότερη κατανάλωσης ενέργειας. Επιλέγοντας αλουμίνιο, επιλέγουμε ζωή!

Ο ανταγωνισμός

Σίδηρος...


Με απλά λόγια ένα κάγκελο αλουμινίου δεν πρόκειται ποτέ να σκουριάσει. Επιπρόσθετα, αν έχει υποστεί και κατάλληλη επιφανειακή επεξεργασία, το φινίρισμά του θα κρατήσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το φινίρισμα ενός καγκέλου σιδήρου. Σε αντίθεση με τα σιδερένια κάγκελα, τα κάγκελα αλουμινίου δεν χρειάζονται συχνό βάψιμο και γενικότερα οι απαιτήσεις σε συντήρηση είναι σχεδόν μηδενικές. Τα κάγκελα σιδήρου είναι αρκετά βαρύτερα από τα αντίστοιχα αλουμινίου, καθιστώντας τα δύσκολα στην μεταχείριση, στη μεταφορά και στη τοποθέτηση.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το αλουμίνιο είναι εύκολα διαμορφώσιμο, επιτρέποντας "επί τόπου" κατεργασίες για την επίτευξη του πλέον βέλτιστου αποτελέσματος. Αντίθετα, η επεξεργασία του σιδήρου απαιτεί εξειδικευμένα εργαλεία και οποιεσδήποτε "επί τόπου" κατεργασίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν φθορά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να απαιτείται εκ νέου βαφή της εξωτερικής επιφάνειας του καγκέλου. Βέβαια το σίδερο υπερτερεί σε στιβαρότητα.

Ξύλο...

Με την τοποθέτηση καγκέλων αλουμινίου, ο τελικός χρήστης ξεχνάει το μεγαλύτερο πρόβλημα των οργανικών πρώτων υλών που είναι η αποσύνθεση, το γνωστό μας σάπισμα. Εφόσον έχει υποστεί την κατάλληλη επιφανειακή επεξεργασία, το κάγκελο αλουμινίου δεν χρειάζεται να βαφτεί ποτέ ξανά μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του προϊόντος. Αντίθετα το ξύλο, όντως μία οργανική ύλη, θα αποσυντεθεί σε κάποια χρόνια.

Επίσης, κάθε δύο με τρία χρόνια απαιτεί εκ νέου βάψιμο, ενώ κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα πρέπει να αντικατασταθεί. Τα κάγκελα αλουμινίου δεν σχίζονται ούτε ανοίγουν, ούτε μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο τραυματισμού όπως τα αντίστοιχα ξύλινα.

Τέλος, το αλουμίνιο δεν χρειάζεται συντήρηση με χημικά ή φυτοφάρμακα, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Όλα τα παραπάνω διευρύνουν το κόστος σε βάθος χρόνου των ξύλινων καγκέλων έναντι μίας λύσης αλουμινίου.

Η ελληνική αγορά

Η εγχώρια αγορά του καγκέλου αλουμινίου αναπτύσσεται με γοργούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και σε αυτή δραστηριοποιούνται σημαντικές εταιρίες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις υψηλού επιπέδου. Από την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (παράλληλα με την ανάπτυξη του κουφώματος αλουμινίου) μέχρι σήμερα, το κάγκελο αλουμινίου έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε επίπεδο διείσδυσης στην αγορά όσο και σε επίπεδο προϊοντικής εξέλιξης.

Η πρώτη μαζική παραγωγή καγκέλων αλουμινίου έγινε από την εταιρία ALUMINCO στις αρχές του 1982. Αφορούσε χυτά κάγκελα διαφόρων σχεδίων και παραστάσεων, με συνδυασμό κολώνων και κουπαστών από σωληνωτό προφίλ, μία πρακτική που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Βέβαια, σήμερα απα-ντώνται στην αγορά εξελιγμένες εφαρμογές καγκέλων από χυτό αλουμίνιο, από προφίλ ή και ε συνδυασμό αυτών, ενώ οι τρόποι μονταρίσματος και τοποθέτησης έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ένας απλός ιδιώτης με στοιχειώδεις γνώσεις και εργαλεία να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την τοποθέτηση.

Ανάμεσα στις τελευταίες προτάσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά είναι τα συστήματα ανοδιωμένου καγκέλου αλουμινίου τύπου ΙΝΟΧ, που δίνουν πραγματικά μία μοντέρνα, μοναδική και ιδιαίτερα κομψή αισθητική στο χώρο που τοποθετούνται. Ο τύπος αυτός των καγκέλων εκτιμάται ότι έχει πάρει ένα σημαντικό μερίδιο έναντι των χυτών, που υπολογίζεται γύρω στο 35-40% και μάλιστα, λόγω του χαμηλού του κοστολογίου συναγωνίζεται με αρκετές αξιώσεις τα κάγκελα σιδήρου.

Η ανάπτυξη των καγκέλων αλουμινίου βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το υλικό κατασκευής τους, όπως η εύκολη κατεργασία, οι απεριόριστες επιλογές σχεδίων, συνδυασμών και τύπων, η μεγάλη διάρκεια ζωής, η πανεύκολη τοποθέτηση και το κυριότερο, οι σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις σε συντήρηση. Τα κάγκελα αλουμινίου εκτιμάται ότι κατέχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ενώ ο τελικός καταναλωτής φαίνεται να είναι πλέον εξοικειωμένος με αυτά και να τα επιλέγει με επίγνωση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους. Προτιμώνται κυρίως σε μονοκατοικίες, όπου οι εκτιμήσεις αναφέρουν για ένα μερίδιο που αντιστοιχεί περίπου στο 25% επί του συνόλου.

Όσον αφορά στο θέμα της τιμής, υπολογίζεται ότι στα χυτά κάγκελα, αυτή διαμορφώνεται με μία αναλογία 2/1 σε σχέση με τα αντίστοιχα κάγκελα σιδήρου μασίφ, ένας βέβαια σημαντικός λόγος που δεν χρησιμοποιούνται κάγκελα αλουμινίου σε μαζικές κατασκευές και ιδίως σε αστικές περιοχές. Αντίθετα, στις ιδιωτικές κατασκευές η διαφορά τιμής ισοσκελίζεται μακροπρόθεσμα από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από την συνεχή φροντίδα συντήρησης που απαιτούν τα κάγκελα σιδήρου. Όπως προαναφέραμε όμως, τα νέα σωληνωτά κάγκελα προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές και μπορούν να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα σιδήρου.

Η ραγδαία ανάπτυξη του κιγκλιδώματος αλουμινίου και οι ευνοϊκές μελλοντικές προοπτικές είναι ο κύριος λόγος που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με έντονο δυναμισμό και εξωστρέφεια μεγάλος αριθμός εταιριών. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν κάγκελα, έχουν δημιουργήσει τυποποιημένα συστήματα καγκέλων τα οποία εξάγουν σε απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), όπου υπάρχει αυξημένη χρήση και ανάλογη ζήτηση.

 

Πηγή: www.alunet.gr

Βρίσκεστε εδώ: Σχετικά Άρθρα Αλουμινοκατασκευές Κάγκελα αλουμινίου: Μοναδική επιλογή σιγουριάς και αισθητικής